Vanha-Rantalan talomuseo
Vanha-Rantalan talomuseo avoinna:
Avoinna kesäisin
Museolle on vapaa pääsy!
Vohvelikahvilassa tarjolla vohveleiden lisäksi leivonnaisia ja jäätelöä. Kesän mittaan museoalueella tapahtumia, seuraile siis Villin Tilan Facebook/Instagram sivua sekä kunnan tapahtumakalenteria >>
Vanha-Rantalan tila on perustettu vuonna 1665, ja talo oli asuttuna vuoteen 1958 saakka. Aino Paloniemi, joka lahjoitti talon Pertun säätiölle vuonna 1964, asui talossa vuoteen 1927. Hänen perheensä muutti Uuteen Rantalaan, minkä jälkeen Vanha Rantalassa oli kesäasuntona. Talossa toimi alakansakoulu vuosina 1934–1936 ja Mikkelin läänin I kiertävä naiskotiteollisuuskoulu vuosina 1947–1948.
Vanha-Rantala toimi yksityisenä talomuseona jo vuonna 1963, ja sitä hallinnoi vuonna 1959 perustettu Pertun säätiö. Se lopetti toimintansa vuonna 1988, jolloin talomuseo siirtyi Pertunmaan kunnan omistukseen. Talomuseoon kuuluvat osin 1700- ja osin 1800-luvulta peräisin olevan päärakennuksen lisäksi maakellari, tolla eli talousrakennus, sauna 1930-luvulta sekä luhti-aitat.
Museoalueella on kioski, josta voi ostaa jäätelöä, janojuomaa ja matkamuistoja. Maksuvälineenä käy ensisijaisesti pankkikortti.
Kaula- ja rannerengas
Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto
Tien toiselta puolelta olevalta pellolta löydettiin vuonna 1928 rikkaan naisen hauta vuodelta 1000. Hautalöytöjen perusteella Kalevala Koru valmisti Pertun riipuksen, jota on annettu kunnan lahjana.
Maakunnallisesti arvokkaalla ja kaavassa suojelulla kohteella on rakennushistoriallisia ja historiallisia arvoja.
Digiluentosarja viikinkiajasta Pertunmaalla, luennoitsijana Helsingin yliopiston tutkija Joonas Ahola:
Pertunmaan viikinkiajan arvoitus 1/3 – Kuuselan löydöt
Pertunmaan viikinkiajan arvoitus 2/3 – Vaurauden lähde
Pertunmaan viikinkiajan arvoitus 3/3 – Ukkonen, maanviljelys ja röykkiöhauta
Katso video Vanha-Rantalan talomuseon avajaisista kesällä 2020