Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kuortti – portti Pertunmaalle ja Etelä-Savoon ohjausryhmä

2.3.2022

Ohjausryhmän jäsenten esittelyt:

Riitta Forsten-Astikainen, hankejohtaja Viitoskäytävä – Kumppanuudella kehittyvä Suomen itäinen kasvuvyöhyke. Olen hullunrohkea ideanikkari ja innoittaja – jopa toisinajattelija. Maailma on tylsyyttä täynnä, joten eiköhän tehdä asiat toisin. Kuortin Portti on myös portti Viitoskäytävälle, missä ihmiset ja yritykset luovat toiminnallaan arvoa koko Suomelle. Kuortin Portti on portinvartija, joka ottaa kaikki avosylin vastaan (eikä päästä ketään pois).


Pekka Hölttä, Pertunmaa-valtuuskunta, talous- ja rahoitusjohtaja (eläkkeellä). Runsaat 30 vuotta taloushallinnon ja rahoituksen työkokemusta kansainvälisen konepaja- ja teknologiayrityksen operatiivisessa yksiköissä ja konsernijohdossa. Osaaminen: strateginen ja operatiivinen suunnittelu, talousohjaus ja raportointi, tilinpäätökset, yritysjärjestelyt, rahoitusmarkkinat, sijoittajasuhteet, asiakasrahoitus ja riskienhallinta.


Olen Korhosen Eero, alueidenkäytön ja luonnonsuojelun palveluiden päällikkö Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Aiemmin on tullut tehtyä muutakin.  Kompastelin kaavoittajana 90-luvun puolivälissä Kuortin komeassa männikössä, käki kukkui ja nykyinen vitostie oli musta viiva yleissuunnitelman kartalla. Uuden linjauksen pelättiin tappavan sivuun jäävän Kuortin taajaman. Puolustukseksi tehtiin yleiskaava ja perään asemakaava jollekin uudelle oudolle konseptille nimeltään ABC. Muuten hyvä, mutta ei osattu millään arvata uuden konseptin menestystä, tilavaraukset olisi varmaan suunniteltu toisin. Joiltakin osin alueen toteutuskin jäi alakanttiin, alueen yleisilmettä koetettiin kohentaa kertaalleen pienellä hankkeella, opasteita ja punaisia aitoja siinä sentään saatiin aikaiseksi. Hienoa olisi jos alue kehittyisi ja tukisi Pertunmaan pärjäämistä. Energia ja liikkuminen ovat selvästi murroksessa, nyt on hyvä aika toimia. Mukava olla mukana!


Olen Jukka Kuhanen, Kuortin hankkeen projektityöntekijä ja sihteeri. Olen syntynyt Pertunmaalla. Kuljin Mäntyharjun kautta Lahteen, Savonlinnaan, Hyvinkäälle ja Nurmekseen sekä takaisin juurille, Pertunmaalle. Toimin vuosikymmenten aikana OP-pankkiryhmän asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä 17 vuotta ja nuoriso- ja matkailukeskuksen toimitusjohtajana yhdeksän vuotta.

Harrastan kirjoittamista, valokuvausta, historiaa ja matkailua. Esikoiskirjani julkaistiin 2020.

Olen tiimipelaaja ja toivon, että Kuorttiin ja Pertunmaalle saadaan uutta ja uudenlaista yritystoimintaa, uusia asukkaita sekä alueellista, toimialoja ylittävää yhteistyötä. Tavoitteena on koko Etelä-Savon elinvoimaisuuden vahvistaminen.


Tero Kämppi, olen Pertunmaan yrittäjien puheenjohtaja, syntyperäinen pertunmaalainen ja paluumuuttaja. Muutin perheeni kanssa vuonna 2016 kotipaikalle Hartosenpäähän, joka sijaitsee kunnan toisella laidalla. Yritykseni on nimeltään Insinööritoimisto Proenco Oy ja se on erikoistunut tarjoamaan mitoitus-, suunnittelu- ja valmistuspalveluita asiakkailleen, jotka sijaitsevat eri puolilla maatamme.


Teppo Leinonen, Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja.


Jari Leppä, kansanedustaja ja ministeri. Syntyperäinen pertunmaalainen.  Olen toiminut Pertunmaan kunnanvaltuutettuna kolmisenkymmentä vuotta, kansanedustajana 23 vuotta sekä maa- ja metsätalousministerinä viimeiset liki 5 vuotta. Kuortti on potentiaaliinsa nähden jossain määrin alisuorittaja. Aikanaan ei osattu täysin arvioida, miten merkittäväksi 5-tien tienvarsipaikaksi nykyinen Kuortin ABC – liikenneasema ympäristöineen muodostuu. Alueen nykyisen yritystoiminnan ”päälle” on rakennettava uutta yritystoimintaa, sillä 5-tien liikennemäärät jatkavat kasvuaan yhä edelleen myös tulevaisuudessa. Eräänä kehittämiskohteena hankkeessa on työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat. Tähän on syytä kiinnittää huomiota, sillä ongelma on merkittävä ja tyypillinen pienille maaseutumaisille paikkakunnille. Veto- ja pitovoimaa on saatava hankkeen kautta lisää alueelle.


Olen Seija Lind, muuttanut Lahdesta vuonna 1987 Pertunmaalle, ja tunnen olevani ”kotona”

Minulla on yritys nimeltä Hius & Hoiva Zelinda. Teen parturi-kampaajan, jalkahoitajan ja lähihoitajan töitä Kuortissa ja kotikäynteinä. Olen Kuortin kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

Koirat ovat lähellä sydäntäni, lisäksi pidän kaikenlaisen taiteen harrastamisesta. Viime kesänä maalasin Kuortin frisbeegolf radalle 7 kääpiötä kiviin. Lumikki pitäisi vielä johonkin kiveen tehdä. Olen melko hyvä ideoimaan, joten tulen mielelläni tähän ryhmään mukaan. Odotan innolla mitä suunnitelmia tähän hankkeeseen tulee 😊.


Jari Liukkonen, 40 v., paljasjalkainen pertunmaalainen, kunnanhallituksen puheenjohtaja, tekniikan insinööri, maaseutuyrittäjä. Mielenkiinnonkohteita: Maa- ja metsätalous, energia, liikenne, biokaasu, kalatalous. Harmittaa kuntien, etenkin Pertunmaan kunnan heikko taloustilanne ja koko Etelä-Savon alavire. Toiveena Kuortin yleisilmeen kohotus, uusia yrityksiä, uusia investointeja, uutta infraa, uusia työpaikkoja, uusia ihmisiä.


Olen Merja Olenius, Etelä-Savon maakuntaliiton tuore kehittämisjohtaja. Pertunmaan kunta on minulle tuttu yhteistyökumppani Hartolan kunnanjohtajavuosilta 2012–2021, jolloin tehtiin monenlaisia yhteisiä hankkeita työllisyyden hoidosta digikehittämiseen. Aluekehittäminen, luonto ja liikunta ovat sydäntäni lähellä. Odotan mielenkiinnolla yhteistyön jatkumista uudessa roolissani.


Jouni Pekkonen, olen Pertunmaan kunnanhallituksen varapuheenjohtaja, syntyperäinen kuorttilainen ja yrittäjä. Olen pitkäaikainen kunnanvaltuutettu. Minulla on annettavana hankkeen ohjausryhmätyöskentelylle vahva paikallistuntemus sekä Kuortista kumpuava yrittäjänäkemys.


Olen Leena Ruotsalainen, kunnanjohtaja vuodesta 2020. Tieni on kulkenut Savonlinnan, Tampereen, Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kotkan kautta Pertunmaalle. Minulla on työkokemusta kansalaisjärjestöistä, kaupunkien palveluksesta, Yleisradiolta, eduskunnasta sekä eri oppilaitoksista ja ammattikorkeakouluista. Olen laajasti utelias yhteiskunnallisiin ilmiöihin sekä uudistus- ja muutoshenkinen maailmankansalainen. Kannatan kansalaisyhteiskuntaa, jossa ihminen on ykkönen. Vain ne lentävät jotka uskaltavat … Kuortti ja Pertunmaa lentoon.


Juha Ruuska, toimin nyt toista vuotta liikennemyymäläpäällikkönä Abc Kuortissa. Asun Mikkelissä.


Annukka Räisänen Pertunmaalta. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, yrittäjä (maatalouslomitus), maaseudun elinvoimaisuuden sekä kolmannen ja neljännen sektorin toiminnan kannattaja. Toiveena, Kuortin ”Facelift”, kotiseuturakkauden ja -ylpeyden arvonylennys, hyvät palvelut yhä paremmaksi.


Olen Jorma Somero ja aloitin Koitin-Pertunmaan Osuuspankin toimitusjohtajana joulukuussa 2021. Olen ollut OP Ryhmässä eri tehtävissä vuodesta 2008. Tulen Pohjois-Pohjanmaalta Kalajokilaaksosta pienestä kunnasta nimeltä Alavieska. Alavieska on itsenäinen kunta Ylivieskan ja Kalajoen välissä. Järviä ei ole, mutta meri löytyy 40 km päästä. Pankkien toimintaa ohjannut sääntely on kasvanut valtavasti 2010-luvulla ja ilmeisesti sama linja jatkuu, vaikka mielestäni ongelmat löytyvät enemmän Etelä-Euroopasta kuin täältä Pohjolasta. Tänä päivänä pankin tulee tuntea asiakkaansa, kysyä ärsyttäviä kysymyksiä, mutta toisaalta pankit ovat kehittäneet digitaalisia palveluita valtavasti. Tämä on myös kehityslinja jatkossa(kin), että asiakkaat hoitavat asioita yhä enemmän erilaisten digitaalisten sovellusten kautta. Minua kiinnostaa 5-tien maaseutumatkailukohteet ja niiden kehittäminen. Lisäksi kestävät ja uusiutuvat energiamuodot kasvattavat merkitystään tulevaisuudessa.


Markus Tykkyläinen, Suur-Savon sähkön toimitusjohtaja. Olen toiminut nykyisessä tehtävässä reilut 5 vuotta ja sitä ennen energiayhtiöiden johtotehtävissä liki parikymmentä vuotta Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Suomessa. Hankkeelle kuin myös Kuortille ja Pertunmaalle on hankkeen avulla luotava vahva brändi, joka on saavutettavissa selkeällä ja avoimella viestinnällä. Ohjausryhmän jäsenillä on viestinviejän rooli. Hankkeella kuin sen toimijoilla on ”lupa” tehdä ISOSTI. Kuortin alueen elinvoima on ratkaiseva tekijä sen tulevaisuuden rakentamiseksi. Suur-Savon Sähkö Oy on valmis toteuttamaan tulevaisuudessa uusiutuvaan energiaan perustuvia ratkaisuja Kuorttiin, mikäli alueella saadaan vireille uutta rakennustoimintaa ja sitä kautta enemmän kiinteistöjä.


Antti Zitting, Plastep Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja. Olen syntyisin Kainuusta ja toiminut Etelä-Suomessa useiden yritysten johto- ja hallitustehtävissä useamman kymmenen vuoden ajan. Yrittäjätoiminnan ohessa minulla on vuosien kokemus myös Elinkeinoelämän Keskusliiton oman alansa luottamustehtävistä. Plastep Oy:llä on parhaillaan vireillä merkittävä investointihanke Kuorttiin. Toivon hankkeelta isosti – teeman puitteissa saatavan aikaan toimia, joilla sitoutetaan työntekijöitä entistä vahvemmin Pertunmaalle. Odotan julkiselta vallalta yrittäjänä riskinjakoa investointeihin – ei niinkään rahoitusta. 


 Kuortti – portti Pertunmaalle ja Etelä-Savoon työryhmät >>  

 Materiaali >> 

Ohjausryhmän pöytäkirja 21.2.2023 (pdf)

Kuortti – portti Pertunmaalle ja Etelä-Savoon ohjausryhmä 21.2.23 (pdf)

Pertunmaa aurinkovoimala (pdf)

Tikkutollo-esittely (pdf)

—–

Ohjausryhmän pöytäkirja 13.9.2022 (pdf)

Ohjausryhmän 13.9.2022 kokouksen diat (pdf)

Maankäyttösuunnitelman ja kaavoituksen kehittäminen kartta (pdf)

Suur-Savon Sähkö-Pertunmaa aurinkovoimala (pdf)

Xamk Xentre esittely (pdf)

—–

Ohjausryhmän 31.5.2022 kokouksen diat (pdf)

Ohjausryhmän pöytäkirja 31.5.2022 (pdf)

Ohjausryhmän ensimmäisen kokouksen diat (pdf)

Ohjausryhmän pöytäkirja 22.2.2022 (pdf)