Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kirkonkylä

Pertunmaan kirkonkylä on kunnan hallinnollinen keskus, alle 500 asukkaan taajama. Se sijaitsee kahden suuren järven, Pienveden ja Peruveden välissä. 5-tieltä tultaessa Kuortista päin ajellaan jääkauden aikaista Pankaharjua pitkin. Juuri ennen kirkonkylälle saapumista edessä aukeaa kaunis näkymä Pienvedelle. Vesistöt ympäröivät kylän keskustaa, siellä on pääjärvien lisäksi kolme lampea ja Pankajoki, joka yhdistää Pienveden ja Peruveden.

Pertunmaan kirkonkylällä on historiallinen, vuonna 1929 rakennettu puinen Pertunmaan kirkko, seurakuntatalo ja kolme hautausmaata. Keskellä kylää kauniissa järvimaisemassa sijaitsevat myös kunnanvirasto, palolaitos, hyvinvointikeskus, Pertuntori, kirjasto ja Pertunmaan yhtenäiskoulu, jossa opetetaan esiopetuksen lisäksi luokat 1-9. Koulussa on noin 150 oppilasta.

Muita palveluita Pertunmaan kirkonkylällä ovat mm. K-Market Karpalo, Sale, Osuuspankki, Käsityöpuoti Talvikki, Pertunmaan pizzeria, torikahvila kesäisin, tilitoimisto, hautaustoimisto/kukkakauppa, parturi-kampaamot Kultakutri ja Bruno, hierontapalveluja, fysioterapia. Katso lisää www.pertunmaa.fi/yritysluettelo.

Liikuntapaikkoja kirkonkylällä on runsaasti: Urheilutalo Kisarannan sisäliikuntahalli kuntosaleineen, kesällä tenniskentät, skeittipuisto, uimaranta ja matonpesupaikka. Talviuimareille urheilutalon rannassa on avanto ja lämmin pukeutumistila.  Punakiventien varressa on nurmipintainen urheilukenttä, jossa on tiilimurskapintaiset juoksuradat sekä lisäksi normaalit korkeushyppy-, pituushyppy-, kiekonheitto- ja kuulantyöntöpaikat. Kentän kupeelta lähtee valaistu pururata ja talvisin hyvät hiihtoladut.  Urheilukentän vieressä on myös  jääkiekkokaukalo ja kaukalon ulkopuolinen luistelukenttä. Patikointireittejä pitkin pääsee Kuorttiin ja Mäntyharjulle.

Kesällä Pertunmaan kirkonkylä herää eloon! Kauniilla järvenrantatorilla, Pertuntorilla, on tapahtumia ja lauantaitori, joka kerää myyjät ja ostajat yhteen. Vanha-Rantalan talomuseon näyttelyt ja tapahtumat tarjoavat elämyksiä kaiken ikäisille ja kunnantalon vaihtuvat näyttelyt ovat aina pistäytymisen arvoisia.

Pertun kyläyhdistys

Pertunmaalla on ollut vireää kyläyhdistystoimintaa jo vuodesta 1990. Syksyllä 2020 yhdistyksen toimintaan puhallettiin uutta henkeä. Tavoitteena on edistää ja kehittää kylän asukkaiden yhteistyötä, viihtyvyyttä ja yhteishengen lisäämistä, perinteiden vaalimista sekä kaikenpuolista hyvinvointia kylässä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys osallistuu kylää koskevaan suunnitteluun, tekee selvityksiä, aloitteita ja antaa lausuntoja, järjestää kokouksia, kursseja, keskustelutilaisuuksia ja retkiä, harjoittaa tiedotus- ja valistustoimintaa, järjestää kylän yhteisiä tilaisuuksia sekä toimii yhteistyössä muiden yhdistysten ja sidosryhmien kanssa.

Olemme avoimia uusille ideoille. Ole rohkeasti yhteydessä!

Pertun kyläyhdistys ry
Silja Latvanen, puheenjohtaja 040 757 0231
Kaija Montin, sihteeri 040 508 8148