Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kuortti

Kuortin kylä

Kuortin kylä sijaitsee 5-tien välittömässä läheisyydessä, autoilijoille tutun Kuortin Abc-liikenneaseman kupeessa. Abc-liikenneasema maamerkkinä on luonut vahvan aseman itselleen Kuortin keskustana. Alkuperäinen keskusta sijaitsee kuitenkin vanhan 5-tien varressa.

Kuortin palvelut ovat kehittyneet lyhyellä aikavälillä melkoisesti. Abc -liikenneasema tarjoaa ensiluokkaiset ravintolapalvelut, kaupan, Alko ja apteekki -palvelut. Liikenneasemaa vastapäätä sijaitsee Kuortin rautakauppa, joka tarjoaa kaiken tarpeellisen isompiin sekä pienempiin remontteihin niin kotiin kuin mökille. Rautakaupan vieressä sijaitsee Grilli-Pizzeria Chili, jossa vatsan voi täyttää herkullisilla pitsoilla, kebabeilla ja intialaisella ruualla. Välittömästä läheisyydestä löytyy myös monia muita myymälöitä, joista löytyy tuliaisia, jokaiseen makuun. Kuortin ”vanhassa” keskustassa sijaitsee mm. pesula, ompelimo ja antiikkiliike. Kuortissa on myös lukuisia muitakin yrityksiä ja palveluita, joihin kannattaa tutustua.

Kuortin vanhan keskustan sydämessä sijaitsee kaksi historiallista rakennusta Kuortin kylätalo sekä Kuortinkartano. Kuortin Kylätalon (ent. Kuortin koulu) historia ulottuu yli 100 vuoden taakse. Vuonna 2018 koulutoiminnan lakattua on kylätaloa hyödyntäneet eri yhdistykset ja merkittävimpänä Kuortin kyläyhdistys, joka on luonut kylätalolle yhteen vanhoista luokista museoluokan, jossa pääsee vierailemaan kesäisin. Kuortin kylätalolla sijaitsee myös Kuortin kirjasto.

Mäen päällä kohoava suuri keltainen rakennus on Kuortinkartano. Rakennus on vuosien varrella toiminut mm. vanhainkotina ja lottien tukiasemana. Tänä päivänä kartano on Kympin Lasten omistuksessa ja toimii pääosin leirikeskuksena. Kuortin kartanolla järjestetään, joka kesä perinteiset Kuortin kartanon kesäjuhlat, joiden tarkoituksena on kerätä rahaa Kympin Lapsille. Kesäjuhlilla on vuosien aikana ollut esiintyjiä paikallisista pelimanneista aina Suomen eturivin artisteihin.

Kuortista löytyy myös paljon liikuntapaikkoja mm. Kuortin frisbeegolfrata ja sen ympäristö, Kuortin kylätalon pihalla sijaitsee pelikentät jalkapallolle & koripalolle, sekä oiva leikkipaikka lapsille. Kuortista löytyy myös jääkiekko kaukalo Karjatien varresta, jossa sijaitsee myös toinen leikkikenttä. Lisää liikuntapaikkoja voi käydä katsomassa niiden esittely videolta. Katso video tästä >>

Ympäristöltään Kuortti on klassista maalaismaisemaa peltoineen, järven- ja lammenrantoineen sekä kyläteineen. Vesistöistä merkittävimmät ovat Ylä-Rieveli, Vähäpalojärvi, Palojärvi sekä Koskio. Yleisen uimarannan löytää Kuortista Palojärven rannasta Valmuskantien päästä.

Kuortin kyläyhdistys

Kuortin kyläyhdistys on aloittanut toimintansa maaliskuussa 1982. Kyläyhdistys on tehnyt toteutuneita aloitteita kylälle mm. matkahuoltopalveluista, kesätoritoiminnasta sekä kevyen liikenteen väylistä.

Kyläyhdistyksen järjestämillä talkoilla on rakennettu tenniskenttä, frisbeegolfrata ja kunnostettu koulun pihaa ja pulkkamäkeä, siivottu yhteistä kyläympäristöä sekä raivattu ulkoilureittejä.

Kylätoimikunta järjestää myös kyläläisille yhteisiä tilaisuuksia, tärkeimpänä vuodesta 1982 alkaen perinteiseksi muodostuneet Pässi-iltamat. Muita perinteisiä vuosittaisia tapahtumia ovat mm. lasten kesäkisat ja joulunavaus.

Kuortin Koulun lakattua 2018 on kyläyhdistys ollut aktiivisena osana kehittämässä ent. Kuortin Koulun nykyisen Kuortin kylätalon toimintaa. Pitääkseen tuon kuorttilaisille tärkeän ja historiallisen rakennuksen elinvoimaisena ja käytössä.

Kylätoimikunta on edelleen vahvassa asemassa ja yksi tärkeimmistä toimijoista Kuortin kylälaisten puolesta. Kyläyhdistykselle on tärkeää pitää Kuortti elinvoimaisena, kehittyneenä ja houkuttelevana. Haasteeksi kyläyhdistys kokee uusien vapaaehtoisten ja talkoolaisten löytämisen sekä kyläyhdistys hengen ylläpitämisen.