Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Lihavanpää

Lihavanpään kylä

”Anteeksi, mikä???” kysyy jokainen kuullessaan ensi kertaa nimen Lihavanpää. Seuraavaksi pitää selvittää, mistä moinen nimi on tullut. Lihavanpää on muodostunut kolmesta kyläkunnasta ja entisestä koulupiiristä Hartosenpäästä, Sydänmaasta ja Lihavanpäästä. Kylän keskusta sijaitsee Peruveden pohjoispään jatkeena olevan Lihava-järven rannoilla. Itse Lihava-nimi lienee syntynyt järven kala- ja riistarikkaudesta. Kylän muita järviä ovat kirkasvetinen Suontee sekä Hämeen Hartonen ja Savon Hartonen, joiden kautta kulki vanha heimoraja.

Lihavanpään kylän läpi vievä 428-tie kulkee osittain samoilla urilla kuin historiallinen Suuri Savontie, jonka myötä Lihavanpäästä kehittyi aikanaan Pertunmaan merkittävin talouskeskus. Mutta minkä valtatie toi, sen se myös vei. 1960-luvulla tienoikaisu siirsi 5-tien Peruveden eteläpäähän, kulkemaan Kuortista suoraan Mikkeliin. Lihavanpäässä pysyivät kuitenkin komeat järvimaisemat ja vuosisatojen kyläkulttuuri, jonka vetovoimalla asukasmäärä moninkertaistuu kesäkautena. Peruspalvelut – kaupat, koulu, pankki, terveyskeskus, liikuntahalli, kirjasto, kunnantalo, kirkko – ovat nekin peninkulman tai puolen päässä (ks. myös Pertunmaan palvelusivulta).
 


Ajankohtaista

Uusi puheenjohtaja ja sihteeri
Lihavanpään kyläyhdistys kokoontui Ahvenniemessä

Lihavanpään kyläyhdistyksen puheenjohtajan vaihtui yhdistyksen vuosikokouksessa Ahvenniemessä torstaina 16.7.2020. Projektiluontoisesti yhdeksi toimikaudeksi yhdistyksen peräsimeen lupautunut Pekka Selvinen luovutti puheenjohtajan nuijan Raimo Toikalle.

Puheenjohtaja Raimo Toikan lisäksi hallituksen jäseniksi valittiin Emmi Mattila, Rauno Virtanen, Riitta Savikurki, Pekka Selvinen, Margit Nevala, Aila Rauskanen, Salla Wahlman ja Arja Tuomela. Emmi Mattila on lupautunut toimimaan yhdistyksen sihteerinä.

Koronaepidemia on tyhjentänyt kyläyhdistyksen toimintasuunnitelman alkuvuoden osalta. Avoimet kylät -päiväksi suunniteltu kirkkoveneteemainen tilaisuus aiotaan järjestää myöhemmin tänä vuonna yhdistettynä kyläyhdistyksen 30-vuotistapaamiseen. Sikakaalit järjestetään lokakuussa.

Vuosikokouksessa läsnä ollut kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen käytti puheenvuoron kokouksen päätteeksi. Kokousesitelmänä Kaj Cygnaeus kertoi kuvien kerä Ahvenniemen omistajista ja asukkaista.

Lihavanpään kyläyhdistyksen uusi puheenjohtaja Raimo Toikka ja uusi sihteeri Emmi Mattila.
Kyläyhdistyksen vuosikokoukseen Ahvenniemen tupaan kokoontui 35 osanottajaa, joille Kaj Cygnaeus kertoi kuvien kera Ahvenniemen omistajista ja asukkaista.