Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Pienten lasten RS-virusinfektioiden ehkäisy alkaa Etelä-Savossa

Etelä-Savon hyvinvointialueen neuvoloissa päästään aloittamaan RS-virusinfektioita ehkäisevän vasta-aineen antaminen alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille. Myös riskiryhmiin kuuluvat alle 1-vuotiaat saavat vasta-aineen, eli nirsevimabi-pistoksen RS-viruksen epidemiakaudella.

Jatkossa myös kaikki Mikkelin keskussairaalan synnytysyksikössä RS-viruskaudella syntyvät vauvat saavat vasta-aineen synnytysyksikössä ennen kotiuttamista.

– Tämä on merkittävintä, mitä lasten infektiotautien ehkäisemisessä on tapahtunut erittäin pitkään aikaan. RS-viruksen aiheuttamat hengitystieinfektiot ovat lapsilla yleinen ja erityisesti alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla joskus vaarallinenkin tauti. Nirsevimabia antamalla pyritään estämään vaikeita, sairaalahoitoa vaativia RS-viruksen aiheuttamia tautimuotoja, lastentautien ylilääkäri Lotta Mäkelä kertoo.

RS-viruskauden voidaan katsoa alkavan marraskuun alusta, joten vasta-aineen saavat kaikki 1.8.2024 tai sen jälkeen syntyneet. Lisäksi alle vuoden ikäiset alla oleviin riskiryhmiin kuuluvat saavat vasta-aineen:

  • Syntynyt ennen raskausviikkoa 29+0.
  • Syntynyt raskausviikolla 29+0 – 36+6 jos perheessä toinen alle 6 vuoden ikäinen lapsi tai lapsia.
  • Sydänvika tai -sairaus, johon suunnitellaan leikkausta tai johon tarvitaan jatkuvaa lääkitystä.
  • Vaikea immuunivaje hoitavan lääkärin arvion mukaan.
  • Keskosen keuhkosairaus eli bronkopulmonaalinen dysplasia, johon on tarvittu jotakin tukihoitoa viimeisen 6 kuukauden aikana, tai vastaava vaikea krooninen keuhkosairaus tai hengitysvajaus.
  • Downin syndrooma.

Lisätietoa riskiryhmistä saa oman neuvolan terveydenhoitajalta tai Palveluluukun puhelimesta 015 744 7744 (linja 2).

– Saimme vasta-aineiden jakelulle erillisrahoituksen, mikä on hyvä asia. Yksi annos nirsevimabia antaa suojan koko RSV-kauden ajaksi. Valmiste on ollut käytössä jo useassa maassa edellisellä RSV-kaudella. Valmiste on turvallinen ja erittäin tehokas, se vähentää jopa 80 prosenttia sairaalahoidon tarvetta, Mäkelä iloitsee.

Vasta-aineiden jakelu päästään aloittamaan Eloisan synnytysyksikössä ja neuvoloissa lokakuun puolivälin jälkeen. Useimmat lapset saavat vasta-aineen oman jo varatun neuvolakäynnin yhteydessä. Mikäli neuvola-aikaa ei ole 16.10.–8.11. väliselle ajalle, voi vasta-aineen antoa varten varata neuvola-ajan Palveluluukusta OmaEloisan chatissa tai puhelimitse 015 744 7744 (linja 1)

Lisätietojen antajat

Lotta Mäkelä
Ylilääkäri
lotta.makela@etelasavonha.fi
050 351 0292

Noora Valjakka
Palveluesihenkilö
noora.valjakka@etelasavonha.fi
040 359 7083

0 Comments

There are no comments yet

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *