Pertunmaan kunnan päätöksentekijöiden näkemyksiä, kokemuksia ja tuntemuksia kuntaliitoksesta
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Annukka Räisänen:
Olemme uusi, yksi, isompi, yhdessä erilainen kuin kaksi ominamme. Harmittaa, että on niin kiire edelleen, tuntuu että asioiden valmistelussa pitää olla valmiimpaa kuin pystyy suoriutumaan (budjetti, toiminnalliset yhteensovittamiset ja rakenteet). Toivottavasti kiire ei tallo hyviä asioita ja tukahduta ideoita. Toivotan viranhaltijoille paljon jaksamista ja kannustusta yhteen hiileen puhaltamiseen, että kaikilla olisi järkevä kokonaisnäkemys. Myös meille luottamushenkilöille, että katse pysyy tulevassa eikä jankata vanhoja virheitä, ne onnistumiset menneisyydestä saakin pysyä mielessä.
Kiinnostaa, mitä kuuluu kylille, uuden kunnan siellä toisella laidalla. Onko valoja ikkunoissa, onko tekemistä ja toimintaa, onko meissä yhdessä voimaa täältä vastareunalta.
Itsestä tuntuu, että Mäntyharju on tullut vähän lähemmäksi kuluvan vuoden aikana, koska ”Mäntyharju on omaa”. Ehkä tullut käytyä asioilla enemmän Mäntyharjussa, kuin jos olisi valinnut kaupunkiin menon. Matka on mielikuva, kun se käy tutuksi, se lyhenee.
Mietitäänpä vaikka mielessämme, mikä on se ensimmäinen kivoin tai iloa tuottavin asia, mikä tulee Mäntyharjusta mieleen. Ja toisinpäin, mitähän mäntyharjulaiset Pertunmaasta nostaisi esiin? Minun ensimmäinen oli Mäntyharjun seurakuntatalon mäenpäällinen, se missä oli ennen vanha seurakuntakeskus. Siinä kun silmäilee, upean näköinen paikka ja sijainti! Näkyy järveä, asemaa, keskustaa, eri aikakerroksia – tuntee potentiaalia. Kuten meidän kuntien liitoskin, täynnä mahdollisuuksia, tartutaan niihin.
———-
Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Miia Hämäläinen:
Toivoisin Pertunmaan ja Mäntyharjun liitoksesta kunnianhimoista eli tehtäsiin liitos, joka toimii ja hyödyntää uuden kunnan asukkaita. Näillä alueilla käydään selviytymistaistelua väen vähetessä. Liitos toivottavasti hidastaa näivettymistä. Hyvässä tapauksessa pysäyttää sen. Toivon, että voisimme ottaa vahvuudet käyttöön ja katsoisimme samaan suuntaan.
Haluan, että pienenä kuntana (liitoksen jälkeen olemme edelleen varsin pieni) olisimme ketterä ja joustava organisaatio, rohkeasti uutta kokeileva ja sitten myös virheistä oppiva. Yhdistyksest toivon edelleen vahvasti mukaan uuden kunnan toimintaan.
———-
Kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen Markus Montin:
Kuntaliitos on suuri mahdollisuus ja toisaalta myös iso uhka. Itse näen sen Pertunmaan kannalta mahdollisuutena. Toivon, että Kuortin kehittämiseen panostettaisiin suunnittelemalla palveluja ja toteuttamalla suunnitellut rakentamiset ja uusien palvelujen käynnistäminen ¬- onhan Kuortti portti koko Etelä-Savoon.
Suurin huoleni on yläasteen siirtyminen Mäntyharjun puolelle. Olen kuullut, että maailmalla on huomattu siirtojen aiheuttavan sen, että lasten identiteetti ei pääse kehittymään. Koulu ja sen myötä kaveritkaan eivät ole omalla asuinalueella. Maailmalla onkin aloitettu ”kyläkoulujen” palauttamisia ja opetus on toteutettu niin, että oppilaat pysyvät paikallaan ja opettajat liikkuvat. Näin mielestäni voitaisiin toimia myös uudessa Mäntyharjussa.
———-
Kunnanvaltuuston jäsen ja kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Outi Virtanen:
Neuvottelut ja kohtaamiset ovat hyvässä hengessä yhdessä pidetty. Loppuvuosi on mielestäni paljon myös molempien kuntien tapoihin tutustumista ja yhteen hiomista. Loppupelissä mieleni on aika positiivinen nyt kun olen sisäistänyt sen, että ”näillä mennään – yhteen liitytään” meistä riippumattomista syistä.
———-
Kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen Nina Ruuth:
Olen ollut tosi otettu ja iloinen siitä, että Mäntyharjussa ovat vaikuttaneet myötämieliseltä kuntaliitoksesta. Aivan kuin meitä oltaisiin ottamassa avosylin vastaan. Aivan kuin olisimme jo yhtä.
On selvää, että päättäjien paperiviidakossa tulee myllertämään vielä ja kauan, mutta asukkaana olen aloittanut jo uuteen isoon kotikuntaan tutustumisen. Se on yllätyksekseni tuntunut hyvältä. Suosittelen muitakin menemään nykyisen rajan toiselle puolelle katselemaan ympäristöä ja tutustumaan asukkaisiin. Sama koskee mäntyharjulaisia. Rajojen ylittäminen on kaikkien oikeus.
———-
Kunnanvaltuuston jäsen Jari Leppä:
Pertunmaa perustettiin aikoinaan vauhdittamaan alueen asukkaiden hyvinvointia ja palveluita, sekä vahvistamaan alueen elinvoimaa ja tulevaisuudenuskoa. Tässä onnistuttiin. Ilman omaa kuntaa, ei kehitys täällä olisi ollut sellainen miten se on toteutunut. Pertunmaa on ollut yksi maan kasvupisteitä ja on toki sitä yhä edelleen.
Maailma muuttuu ja viimeisen seitsemän vuoden aikaiset muutokset ovat ajaneet Pertunmaan taloudellisesti ahtaalle. Koko laajaa maaseutu Suomea vaivaa samanlainen hiljainen elinvoiman hiipuminen, väki vähenee ja ikääntyy ja sitä kautta mahdollisuudet vahvaan tulevaisuustyöhön heikkenee.
Olemme uuden äärellä, kun liitymme Mäntyharjuun ja muodostamme uuden Mäntyharjun kunnan. Tilanne on osittain paluuta juurilleen.
Tämä iso muutos tarjoaa nyt myös mahdollisuuden uuteen nousuun, elinvoiman ja veto-ja pitovoiman vahvistamiseen. Jos tässä onnistumme voimme saada aikaan positiivisen menestyskierteen.
Sijaintimme, olosuhteemme, ympäristömme, yritteliäisyytemme, kausiasukkaamme ja yhteishenkemme antavat tähän mahdollisuuden.
Tämä mahdollisuus meidän tulee yhdessä käyttää ja rakentaa uusi menestystarina.
———-
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen:
Pertunmaan oli mahdoton jatkaa itsenäisenä kuntana. Haasteena on ylläpitää palvelut. Pertunmaan ja Mäntyharjun tulee luoda uudelleen nahkansa käärmeen tavoin.
———-
Syyskuu 2024