Rakennetaan yhdessä uutta Mäntyharjua
Mäntyharjun kunnan hallinto- ja talousjohtaja Tuomo Penttinen poikkesi Pertunmaalla marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla. Jututin häntä aiheena käynnissä oleva kuntaliitos. Onhan aihe merkitykseltään sellainen, että se koskettaa meitä jokaista tavalla tai toisella. Tapaamisemme oli kotoisan leppoisa ja päätin, että kirjaan hänen ajatuksensa tähän artikkeliin tunnontarkasti haastattelussa tekemiini muistiinpanoihin perustuen.
On varmaan paikallaan tuoda esille, että olemme Tuomon kanssa lukion luokkakavereita Mäntyharjun lukiosta. Valmistuimme ylioppilaiksi sieltä keväällä 1980, minkä jälkeen emme olekaan nähneet toisiamme yhtä luokkakokousta ja pikaista kunnantalolla tapahtunutta kuulumisten vaihtamista lukuun ottamatta 44 vuoteen. Siirrynkin nyt asiaan!
Tuomon ajatuksia kuntaliitoksesta
Kunnan talousjohtajan motto:
”Päätökset oltava pitkällä matkalla Mäntyharjun omissa käsissä!”
Fakta kunnan taloudenpidosta:
Kunnan johtaminen ja taloudenpito on kuin pitkänmatkan juoksu. Siinä ei ole jaossa pikavoittoja vaan on edettävä askel askeleelta.
Havaintoja kuntaliitoksen alkuvaiheista keväästä 2024 alkaen
Keväästä 2024 on tapahtunut selkeä myönteinen muutos suhtautumisessa kuntaliitokseen. On saatu paljon aikaiseksi: kääritty hihat ja ryhdytty töihin!
Pertunmaa oli keväällä 2024 paljon pidemmällä kuntaliitoksen hyväksymisessä tosiasiana. Tuon jälkeen nimenomaan Mäntyharjun päättäjien keskuudessa myönteinen suhtautuminen on vahvistunut.
Lähtökartoitus jo pelkästään toi uutta tietoa ja tiedon lisääntymisen myötä asenne ”Ollaan samassa veneessä” päättäjien ja kuntalaisten keskuudessa on selkeästi vahvistunut niin Mäntyharjulla kuin Pertunmaalla.
Valtuustokauden alussa kesällä 2021 ei vielä ollut aavistustakaan tulevasta kuntaliitoksesta. Mäntyharjulla oli myös odottamassa merkittäviä julkisia investointeja ratkaisuaan kuten esim. koulukeskuksen ruokalainvestointi, kunnanviraston toimitilaratkaisu ja vanhan kunnanviraston kohtalosta päättäminen.
Em. infraratkaisut ovat edenneet ja samoin myös kuntaliitoksessa on edistytty suunnitellusti. Kuntaliitoksen väliaikaishallinto on järjestäytynyt ja aloittanut toimintansa sekä vuoden 2025 budjetti on saatu uudelle Mäntyharjun kunnalle valmiiksi. Tämä on ollut hyppäys liikkuvaan junaan niin kunnan virkamiesjohdon kuin luottamushenkilöiden osalta!
Liitoskuntien luottamushenkilöstössä on paljon toisilleen tuttuja henkilöitä myös useista maakunnallisista ja valtakunnallisista luottamustehtävistä, mikä on osaltaan helpottanut yhteistyötä kuluneiden kuukausien aikana. Tosin samalla on huomattu, että tieto naapurikunnan asioihin on kuitenkin ollut pinnallista.
Palvelutoiminnan uudelleenjärjestelyt keskiössä vuonna 2025
Vuoden 2025 aikana on edessä uuden Mäntyharjun kunnan palvelutuotannon mitoitus. Tärkeintä on, että palvelutuotanto suunnitellaan kunnan kantokykyä vastaavaksi. Tiedostetaan piilossa olevien palvelutarpeiden mahdollisuus.
Maltilliset henkilöstöratkaisut
Henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä uuden Mäntyharjun palvelukseen, mutta henkilöstön työnkuviin tulee muutoksia. Eläkepoistuma on merkittävässä roolissa henkilöstöä koskevissa ratkaisuissa. Pyrkimys on löytää hyvät yhteiset ratkaisut henkilöstön osalta.
Uuden kunnan menojen sopeutustarve
Liitosselvityksen etenemisen myötä uuden Mäntyharjun kustannusten sopeutustarve tarkentui ja samalla supistui huomattavasti suhteessa alkutilanteeseen. Kun keväällä 2024 näkemys Mäntyharjun kunnan tulevasta kustannusten sopeutustarpeesta oli reilu 2.000.000 euron luokkaa, on kyseinen tarve supistunut 650.000 euroon. Tämä tavoite sisältyy myös kokonaisuudessaan kunnan vuoden 2025 talousarvioon.
Kustannusten sopeutuksessa nojataan luontaisiin eläkeratkaisuihin sekä rakenteellisiin ja toiminnallisiin muutoksiin palvelutuotannossa. Kunnan henkilöstössä on lähestymässä eläkeikää arviolta 10 henkilötyövuoden verran vuoteen 2027 mennessä. Kunnan henkilöstömäärä tämän vuoden lopussa on 208 henkilötyövuotta. Henkilöstösuunnitelma vuodelle 2025 ennakoi 12 henkilötyövuoden vähennystä ja vuodelle 2026 vastaavasti 5 henkilötyövuoden vähennystä.
Uuden kunnan kolme taajamaa
Mäntyharjun kunnan elinvoimasta puhuttaessa Kuortin merkitystä uudelle kunnalle ei voi liikaa korostaa. Vapaa-ajan asutus, palveluelinkeinot ja matkailu ovat Kuortille leimallisia tekijöitä. Pertunmaa on poikkeuksellisen yhteisöllinen asutus- ja palvelutaajama. Mäntyharjulla on vahva yrityskanta. Esimerkiksi Weisto Group, Exel ja Woikoski ovat vahvoja ja tunnettuja teollisia toimijoita, myös kansainvälisillä markkinoilla. Yritysten kasvu on mahdollistanut myös kasvuinvestoinnit yrityslähtöisesti.
Toimintakulttuurien eroista
Liitoskunnissa on ollut hyvin erilainen toimintakulttuuri. Pertunmaalla toiminnassa korostuu yhteisöllisyys. Kunnan pienuus on edellyttänyt joustavia ratkaisuja ja luonut itsetekemisen kulttuurin. Mäntyharjulla toiminta on enemmän normiohjattua, minkä hyvänä puolena on ollut toiminnan ennustettavuuden vahvistuminen. Uudessa Mäntyharjun kuntaorganisaation toiminnassa on tärkeää päästä eroon siiloutumisesta.
Myönteisiä havaintoja kuntaliitosprosessista sekä toimintaympäristöstä
Myönteistä kehitystä kuntaliitosprosessissa on ollut odotettua vahvempi talouden kantokyky. Samoin luottamushenkilöiden päätöksentekokyky haastavassa tilanteessa on ollut vahvasti myönteinen. Samalla oma suhtautuminen on ajan mittaan muuttunut huomattavasti positiivisemmaksi kuntaliitosta kohtaan.
Mäntyharjulla on työperäinen maahanmuutto voimistunut selkeästi viime aikoina. Kahden viime kuukauden aikana Mäntyharjun kouluun on tullut 18 ulkomaalaista lasta. Nämä lapsiperheet ovat juuri niiltä kaivatuilta kohdealueilta, joihin maassamme asetetaan suurimmat toiveet. Tämä toiminta vaatii jatkuakseen kunnalta selkeää panostusta kotouttamistoiminnan vahvistamiseen.
Kuntavaalit 2025
Ensi keväänä, huhtikuussa 2025 on kuntavaalit. Vaalissa valittavilta uuden valtuustokauden luottamushenkilöiltä vaaditaan ennen kaikkea päätöksentekokykyä. Konkreettiset toimenpiteet palvelurakenteen muutoksista jäävät varmasti pitkälti uusien luottamushenkilöiden päätettäviksi. Nyt tehdyt ratkaisut ovat pitkälti akuutteja toimenpiteitä.
Uusilta luottamushenkilöiltä edellytetään tulevaisuuden rakentamista ja elinvoimaa kohottavia päätöksiä.
Tekemisen painopisteet 2025–2030
Painopisteet kunnan kehittämiseksi tulevat kohdistumaan nimenomaan elinvoiman rakentamiseen. Kolme taajamaa, jokaisella oma profiili ja kehityspotentiaali.
Mäntyharju vuonna 2030
Kunta tarjoaa kokonaisvaltaiset palvelut kuntalaisilleen. Kunnassa on yli 7.000 asukasta.
Etelä-Savo on tehnyt osuutensa rakenneuudistuksessa.
Kuntien valtionosuusuudistus sekä sote-kiinteistöihin liittyvät hyvinvointialueen tulevat päätökset ovat lähivuosien suuria kysymysmerkkejä kuntakentällä.
Teksti: Jukka Kuhanen
Kuva: Pitäjänuutiset
———-
Joulukuu 2024