Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Perhekoti Perttu – kodikas pesä ikäihmisille keskellä kylää

Olen juuri astunut ensimmäistä kertaa sisälle Perhekoti Perttuun. Minulla on haastattelutapaaminen perhekodin toiminnasta vastaavan Kirsi Tonderin kanssa. Sisällä vallitsee lämmin ja kodikas tunnelma. En voi välttyä siltä, että ensimmäisenä mieleni valtaavat lapsuusaikaiset muistikuvat osuuspankin kerhohuoneesta. Tilat on uusittu täysin noista 40-60 vuoden takaisista ajoista. Tässä kaikkiaan 110 m2:n kokoisessa huoneistossa on toiminut tämän vuoden syyskuun alkupuolelta alkaen ikäihmisten päivätoimintaa tarjoava Perhekoti Perttu. Huoneisto on vuokrahuoneisto ja vuokranantajana on Taito Heikkilä.

Heti aluksi tutustumme perhekodin käytössä oleviin tiloihin. Eteisaulasta pääsee keittiöön ja ruokailutilaan. Sieltä edelleen tilavaan olohuoneeseen ja harrastehuoneeseen sekä takaisin eteisaulaan ja sieltä aukeavaan päiväunihuoneeseen. Pankin ajoista muistuttaa ruokailutilan takaa löytyvä varastotilan virkaa toimittava entinen pankkiholvi. Tilat ovat valoisat ja sisustukseltaan kodikkaat. Perhekoti Perttu on kodinomainen paikka, on ensivaikutelmani kierroksen jälkeen.

Perhekoti Perttu on kirkonkylän keskustassa osoitteessa Pertuntie 11 as 9

Hieman taustaa Kirsistä

Kirsi ei ole paljasjalkainen pertunmaalainen. Hän on asunut aiemmin Lahdessa ja työskennellyt aiemmin reilut 17 vuotta kauneudenhoitoalalla, joista 15 vuotta kosmetologiyrittäjänä. Hän tapasi tulevan miehensä Tuomo Kongan vajaa kymmenkunta vuotta sitten Lahdessa. Perheenlisäyksen myötä he päättivät muuttaa Tuomon sukutilalle Pertunmaalle. Pariskunnalla on nyt 6-vuotias poika ja 4-vuotias tytär. Lasten on hyvä varttua Pertunmaan luonnonkauniissa ja turvallisessa ympäristössä.

Muutettuaan Pertunmaalle Kirsi päätti uudelleenkouluttautua alalle, joka tarjoaisi työllistymismahdollisuuden lähempää kotia. Sitä myöten hän hakeutui syksyllä 2022 kouluttautumaan Esedussa kodinhuoltajaksi, jonka ohessa hän suoritti viime talvena opintoja täydentävänä kurssina perhehoitajakurssin. Alkuperäinen ajatus oli työskennellä kiertävänä kodinhuoltajana ja perhehoitajana  Hautalantien varressa sijaitsevalta kotitilalta käsin, mutta opintojen edetessä suunnitelmat tarkentuivat perhekoti-palvelujen tarjoamiseen ja edelleen toimintaa varten tarvittavien tilojen etsimiseksi Pertunmaan kirkolta. Valittu työllistymispolku johti syksyllä 2023 entisestä osuuspankin kerhohuoneen tiloista kunnostetun huoneiston vuokraamiseen ja perhekoti Pertun toiminnan käynnistämiseen.

Kirsin harjoittaman perhekoti-palvelun perusajatuksen voi tiivistää seuraavaan ydinviestiin: ”Hoidetaan enemmän ihmisen sielua!”. Ajatus kuulostaa perinjuurin oikeaan osuneelta. Monet meistä – myös ikäihmiset kaipaavat juttuseuraa ja kuuntelevia korvia. Palvelu, jossa ihminen on keskiössä, on enemmän kuin tervetullut nykyisessä maailmanmenossa!

Kirsillä ja Hannu Hokkasella juttutuokio perhekodin olohuoneessa

Ikäihmisten perhekoti -toiminta tutuksi

Palveluna ikäihmisten perhekoti toiminta on edelleen melko huonosti tunnettu. Perhekoti Pertun kaltaisia, yksityisiä ikäihmisten päivätoimintaa tarjoavia yksityisiä palvelutoimijoita on Etelä-Savon hyvinvointialueella tällä hetkellä ainoastaan kaksi muuta toimijaa. Asiantila johtuu siitä, että kyseessä on uusi palvelumuoto. Sekaannuksien välttämiseksi on syytä todeta ainoastaan, että perhekoti-nimikettä käyttäviä toimijoita on useamman tyyppisiä toiminnan keston, luonteen ja sisällön puolesta. Perhekoti Perttu on tyypiltään osavuorokautista palvelua tarjoava perhekoti ja on vielä muun tyyppistä perhekotitoimintaa vieraampaa. Niinpä on syytä avata Perhekoti Pertun toimintalogiikkaa seuraavaksi.

Pertun perhekoti-palvelusta solmitaan kolmikantasopimus. Asiakas sopii Eloisan kanssa perhepalvelun ostamisesta ja Eloisa tekee sopimuksen Perhekoti Pertun kanssa perhekoti-palvelun tuottamisesta kyseiselle asiakkaalle.

Eloisa laskuttaa asiakkaalta perhekoti-palvelusta omavastuuosuuden, 18 € / käyntikerta. Hinta sisältää käyntikerran aikana asiakkaalle tarjolla olevat ruokailut (aamupala, lounas ja päiväkahvit) sekä ohjatut toiminnot.

Perhekoti Perttu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.30 – 15.30 välisenä aikana. Yksi päivä muodostaa käyntikerran. Ohjatut toiminnot ovat tavanomaisia vapaa-ajantoimintoja kuten mm. juttelua, laulamista, runonlausuntaa, askartelua, käsitöitä, jumppaa ja valokuvien katselua.

Palvelua koskeva perhehoitolaki säätelee päiväkohtaisen kävijämäärän enintään 4 – 6 hengen suuruiseen asiakasmäärään. Palvelun alaikäraja on 65 vuotta. Minkäänlaisia terveysrajoitteita perhehoito-palvelulla ei ole muuten kuin perhekodin tilat eivät ole esteettömiä perhekoti Pertussa. Palvelu soveltuu niin mies- kuin naisasiakkaille. Tälläkin hetkellä asiakaskunnassa on molempia sukupuolia. Perhekoti-palvelun asiakkaaksi voi tulla kuka tahansa vähintään 65-vuotias Etelä-Savon hyvinvointialueen asukas sekä myös muilla hyvinvointialueiden 65 vuotta täyttäneet asukkaat, kuten esimerkiksi paikkakunnan tämän ikärajan ylittäneet vapaa-ajanasukkaat. Muilla hyvinvointialueilla asuvien perhekoti-palveluiden asiakkaaksi haluavien henkilöiden kohdalla on ainoastaan ensiksi selvitettävä, miten perhehoito on osana heidän hyvinvointialueen palveluvalikoimaa.

Eräs käytännönläheinen ja huomionarvoinen seikka on se, että perhekoti Pertun kaltainen perhekoti soveltuu omaishoidettavien ikäihmisten palveluun esimerkiksi omaishoitajan vapaapäivän tai henkilökohtaisten asioiden hoitopäivän tarpeisiin. Tämä on erittäin tärkeä yksityiskohta puhuttaessa perhekoti Pertun toimintakenttää! Äkillisissäkin tilanteissa omaishoitajien kannattaa olla suoraan yhteydessä Kirsiin ja sopia käytännön järjestelyistä hänen kanssaan. Kyllä ne paperiasiat hoituvat Eloisan kanssa sitten aikanaan, Kirsi toteaa. Omaishoidettavat ovat perhekoti Pertun asiakkaita siinä missä muutkin ikäihmiset.

Kirsi antama vinkki perhekoti-palvelun käyttöönottamiseksi on:

”Ota suoraan yhteyttä Kirsiin ja tule tutustumaan tänne perhekoti Perttuun! Aluksi voit sopia koeluonteisesti vaikkapa kerran viikossa -käyntikerran ja mikäli palvelu vastaa odotuksiasi, lisäät sitten viikottaisia käyntikertoja myöhemmin”.

Kirsi tarjoaa valmistamansa lounasta Hannulle

Asiakaskokemuksia

Seurassamme haastattelun aikana istuu myös eräs perhekoti Pertun asiakas. Hän on Hannu Hokkanen, Kangasniemeltä kotoisin oleva entinen poliisi ja maanviljelijä. Hän on asunut aiemmin elämässään Kangasniemen lisäksi Helsingissä, Joutsassa ja Hartolassa. Hannu muutti Hartolan puolelta kymmenkunta vuotta sitten Pertunmaan kirkolle Punakiventien varrelta hankkimaansa rivitalohuoneistoon.

Hannu myhäilee tyytyväisenä niin kuulemastaan kuin kokemastaan. Hän on ollut perhekoti Pertun asiakkaana kahdentoista viikon ajan. Aluksi hän oli perhekoti Pertussa yhtenä päivänä viikossa. Sittemmin hän lisäsi asiakaskertojen määrän kahteen kertaan viikossa. Hän tokaiseekin iloisena:

”Enemmänhän minä olen saanut täältä Pertusta tuttuja kahdessatoista viikossa kuin mitä Pertunmaalta koko kymmenen vuoden aikana! Onhan monet ihmiset toki nimeltä tuttuja tässä pitäjässä, mutta enhän minä aiemmin ihmisiä näöltä tuntenut. Täällä on moni kasvoiltaan vieras ihminen osoittautunut nimeltään tutuksi. Olen erittäin tyytyväinen tähän paikkaan, jossa on juttukavereita ja mielenkiintoista tekemistä!”.

———-

Teksti Jukka Kuhanen
Kuvat Sammy Virtanen

Joulukuu 2023